2011. június 16., csütörtök

Kuala Lumpur #3: látnivalók

Hát miket is lehet látni Kuala Lumpurban? Leginkább épületeket. A város összességében szerintem jól néz ki, mivel az épületek nagy része viszonylag új, és sok a zöld terület is. Ez a kilátás a hotelszobánkból (a 25. emeleten laktunk); látni azért pár darut, hiszen az építkezés folyamatos, de legalább nem gyalultak le minden fát, és ha nem párás az idő, még a város melletti hegyeket is lehet látni:


Na de kezdjük is a szerintem leghíresebb épülettel, a Petronas ikertornyokkal; 1998 és 2004 közt ez volt a világ legmagasabb épülete. 452m magas, a legfelső szint, a 88. emelet 375m magasan van. Még Attila is eltörpül mellette:


Szerintem egész szép lett az épület, de főleg éjjel néz ki nagyon jól. Ezek a képek az egyik szemben lévő hotel tetején lévő Sky Barban készültek:



A tornyok előtt pedig egy óriási park van:


Természetesen az alsó 6 szint itt is pláza, ennek egy részét végig is jártuk. Ennél feljebb szervezett túrákon lehet menni. Az egyik állomás a 41. és 42. szintek közt lévő híd (skybridge) 170m magasan; hát ez nem lehet nagy szám szerintem, mivel viszonylag alacsonyan van, csak 2 irányba lehet látni, és 10 perc után elzavarnak; viszont elég olcsó, 600 forintért fel lehet menni. A második állomás a 86. szinten lévő kilátó, ez azért már jobb lehet; ide kb. 2.500 forint a belépő, ez sem durva. Viszont limitálva van, hogy naponta hányan mehetnek fel, és csak aznapra lehet jegyet venni. 8:30-kor nyit a pénztár, de azt mondták már 8 előtt ott kell lenni, hogy kapjunk jegyet, majd megmondják, hogy hányra mehetünk vissza ténylegesen felmenni a toronyba. Hát ezt kihagytuk…

Felmentünk viszont a KL toronyba, aminek két előnye van: egyrészt innen látni a Petronas tornyokat, másrészt pedig igaz ez alacsonyabb, mint a Petronas (421m), de egy dombon van, így messziről úgy látszik, mintha ez lenne KL legmagasabb épülete. És természetesen 360 fokos a kilátás. A kilátó 276m magasan van.


Sajnos kicsit párás volt az idő (milyen is lehetne?), de azért jó volt a kilátás. Itt a kép bal szélén van a Petronas épület, a kép jobb szélének közepén pedig a szállodánk; 10 perc sétával oda lehetett érni:


Itt pedig a kép bal széléről épp lemarad a szállodánk, de onnan egészen a barna tornyokig húzódott a bevásárlónegyed rengeteg plázával:


A torony látogatásban benne volt a Forma 1 szimulátor kipróbálása is. Na azért nem ebben az autóban:


A tornyot amúgy egy hatalmas esőerdő veszi körül. Sétálgattunk is, de azért a 35 fok és a pára nem a legideálisabb időjárás a túrázásra.


Elmentünk a kínai negyedbe is, de inkább kínai piacnak kéne hívni, semmi kínai negyed hangulata nem volt. Ez az utca bejárata:


A belváros viszonylag kicsi, általában mindenhova gyalog mentünk, csak párszor ültünk fel a monorailre:


Egy nagyobbnak mondható kirándulásunk volt a város legszélére, a Batu barlangba (Batu Caves), mely egyben az egyik legnagyobb hindu szentély Indián kívül. 272 lépcsőfok vezet fel (merthogy itt a barlang nem a föld alatt van), és a bejáratnál egy hatalmas aranyszínű szobor fogadja a hívőket:



Kilátás a lépcsők tetejéről:


Ez pedig már maga a barlang, kb. 100 méter a belvilág, és Attila szerint nagyon Indiana Jones-os ahogy a növények kinőnek a sziklákból és beszűrődik a napfény:


Ez a templom szerű dolog van a barlangban, de még több helyen elszórva vannak szobrok is:


Persze majmok itt is vannak:


Hát kb. ennyi a látványosságokról. Van még pár múzeum, de ezekbe idő hiányában nem mentünk, és még 66 pláza, amiből azért párban voltunk. A vásárlásról annyit, hogy Ausztráliában mindenki odavan KL-ért, hogy mennyire olcsó. Ausztrál szemmel persze olcsóbb. Viszont a ruházat az egyetlen, amit én még mindig magyar szemmel nézek, és ahhoz képest azért itt is drágaság van. Vannak olyan plázák, amik Guccival, Pradaval és társaival vannak tele – hát ehhez azért még kell pár fizuemelés. Aztán vannak azok a plázák, ahol a helyiek vásárolnak; ezekben kifogtam pár jó cuccot viszonylag olcsón, de ehhez nagyon sokat kellett mászkálni, mert itt meg annyira nem tetszettek a dolgok. Például a rövid ujjú ingek egytől egyig nyakig gombosak voltak, és ez nekem sajnos nem tetszik. Szóval azért vettem pár cuccot, de sajnos nem egy bőröndnyi új ruhával tértem haza…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...